Tunesië en cultuurHoofdstad Tunis ligt in het noorden van het land, vlakbij de zee. Met fraaie boulevards, een geheel gerestaureerde medina, opgravingen van het oorspronkelijke Carthago, een gezellige volksbuurt en diverse musea heeft Tunis cultuurliefhebbers veel te bieden.
Tip: bezoek tijdens jouw vakantie naar Tunesië ook het Bardo Museum. Geen enkel ander museum ter wereld toont zulke fraaie Romeinse mozaïeken. Maar Tunesië heeft meer te bieden: in Sfax staat het restant van een indrukwekkend Romeins colosseum. En meer zuidelijk gelegen – aan de rand van de Sahar – liggen de oasestadjes Nefta en Tozeur. Hier waan je je echt aan het einde van de wereld.
Winkelen en uitgaan in Tunesië
Modaine feestgangers weten het wel: Hammamet is ‘the place to be’. Trek tijdens je vakantie naar Tunesië gerust een dag uit om hierheen te gaan. Chique cafés en hippe clubs? Die vind je vooral langs het strand. Voordat het zover is, wandel je naar de medina.
Wij hebben een paar leuke hotels gevonden
Dat ligt in het centrum van de oude stad. Bij Café Sidi Bou Hdid kun je heerlijke muntthee drinken. Compleet met honingsnoepjes en waterpijp! Het terras biedt een geweldig uitzicht op zee. In de medina vind je ook veel leuke winkeltjes. Hier koop je de mooiste geborduurde kussens en tunieken, maar ook handgemaakte sieraden van koraal, zilver en goud.
Eten en drinken in Tunesië
Als je tijdens jouw vakantie naar Tunesië toch in Hammamet bent, neem dan ook meteen plaats in een van de restaurantjes. Voor een brunch met verse vruchtensappen, amandelkoekjes en chocolade-bananenpannenkoeken ga je naar Patisserie Canari. Je vindt dit zaakje aan de rue Ali Belhaouane. In dit deel van de stad – met veel drukke straatjes – kun je lekker mensen kijken.
In dezelfde straat is ook Chez Achour gevestigd: hier serveren ze de beste gegrilde inktvis. Meer in het algemeen zijn Tunesiërs dol op koken. En op het gebruik van specerijen! Een glas amandelmelk of grenadinesiroop zorgt voor verkoeling. Overigens is er in dit islamitische land ook wijn verkrijgbaar.
Taal
De officiële taal in Tunesië is het Arabisch. In de toeristische gebieden kun je echter ook prima terecht met Engels.
Geldzaken
Tunesië heeft als betaalmiddel de Tunesische dinar. Creditcards worden in de toeristische gebieden bijna overal geaccepteerd. Het aantal geldautomaten in de toeristische gebieden is vrij groot.
Visum en paspoort
Voor Tunesië heb je geen visum nodig bij een verblijf van maximaal drie maanden. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Een Nederlandse identiteitskaart is enkel toegestaan in combinatie met een hotelvoucher.
Vaccinatie
Voor Tunesië is een gele koorts vaccinatie verplicht indien je komt uit een land met een hoog risicogebied voor gele koorts. Een hepatitus A vaccinatie en DTP vaccinatie wordt aanbevolen.
Elektriciteit
De netspanning in Tunesië is 230 volt.
Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Tunesië 1 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil.
Alarmnummer
Tunesië heeft aparte alarmnummers voor politie, ambulance en brandweer. Het alarmnummer voor politie is 197, voor ambulance 190 en voor brandweer 198.
Fooien
De richtlijn voor het geven van een fooi in hotels, restaurant en bars is ongeveer 10-15% van de totaalprijs. Ook is het geven van een fooi in het openbaar toilet, aan kamermeisjes en taxichauffeurs gebruikelijk.
Kraanwater
In Tunesië wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken.